Začetki Nimrodove zgodbe segajo v leto 1994, ko je na Vrhniki skupaj z Lovsko zvezo Slovenije na ruševinah podjetij iz nekdanje Jugoslavije nastalo podjetje, ki je združevalo zbiranje, predelavo in prodajo divjačine. V prvih letih so prevzeli dejavnost odkupa divjadi od drugih podjetij, njihove moči pa so bile usmerjene v reševanje proizvodnih težav, uvajanje novih tehnologij v proizvodni proces in zagotavljanje stabilne baze dobaviteljev. Nimrod z ustanoviteljem in dolgoletnim direktorjem Mirom Hledetom je z odkupom uplenjene divjadi in vlaganjem v opremo lovskih družin, predvsem v ustrezno urejena hladilna mesta, sprožil razvoj lovske dejavnosti v Sloveniji in razvil sistem zbiranja divjadi. Dobro razvit koncept je prenesel tudi v nekatere druge evropske države – na Poljsko, Madžarsko, Češko in Slovaško.

Prodor v evropske države

Majhen obrat, ki je na začetku zaposloval štiri ljudi, je v prvih letih prevzel odkup divjadi od drugih podjetij, ki so to dejavnost opuščala, in predelal od pet do šest ton mesa na mesec. Podjetje je postalo vodilno na tem področju v Sloveniji, z vlaganji v hladilno opremo pa je poskrbelo za neoporečno shranjevanje uplenjene divjadi. Leta 1997 so proizvodne prostore preselili v Ljubljano, vendar so sčasoma postali premajhni za postavitev sodobnih predelovalnih linij. V tem obdobju je število zaposlenih naraslo na 20, proizvodne zmogljivosti pa na 40 ton na mesec. Do leta 2004 sta se odprla dva nova trga – Italija in Avstrija. To leto je bilo za Nimrod največja prelomnica. Zaradi rušenja objekta v Ljubljani se je podjetje preselilo v škofjeloško industrijsko cono Trata, s čimer so se bistveno povečale proizvodne in hladilne zmogljivosti. Že leta 2005 so predelali 80 odstotkov več divjačine kot v ljubljanskem obratu, leto kasneje pa se je proizvodnja povečala še za dodatnih 45 odstotkov.

Povečanje proizvodnih zmogljivosti je zahtevalo tudi kadrovske okrepitve in leta 2007 je Nimrodova ekipa štela 30 zaposlenih, podjetje pa je po vseh merilih postalo srednje veliko. Slovenski trg je postal premajhen, Nimrodovi izdelki so postajali zanimivi vedno več kupcem v Evropski uniji, Švici in drugih evropskih državah. Sledile so investicije v posodobitev proizvodnega in tehnološkega procesa, s čimer se je podjetje pripravilo na samostojni nastop s svojimi blagovnimi znamkami na evropskem trgu. Ker so v nekaj letih prostori spet postali premajhni za postavitev sodobnih linij, so zgradili nove in kupili sodobno tehnološko opremo. Prodajo so razširili na nove trge: Švico, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko, Italijo, Hrvaško in Srbijo. Leta 2020 se je končala pripojitev tolminskega podjetja Alpika, s čimer je Nimrod pridobil nov proizvodni obrat pa tudi velik del italijanskega trga, ki ga je obvladovala severnoprimorska družba.

Iz covidne krize močnejši

To leto je zaznamovala epidemija covida-19, ki je zdesetkala področji gostinstva in turizma, kar se je odrazilo tudi pri poslovanju dobaviteljev mesa. Primanjkljaj naročil restavracij in hotelov je delno pokrila nekoliko večja prodaja v trgovskih verigah, a težave so se, tudi zaradi zaprtja meja, pojavljale še na drugi strani, torej pri nabavi divjadi. Vodstvo podjetja, na čelu katerega je bil od leta 2017 Kristjan Hlede, ki je direktorsko funkcijo prevzel od očeta Mira, je v krizi našlo nov zagon. Potrebe trgovskih verig so se potrojile, podjetje je zagnalo tudi spletno trgovino ter v ponudbo dodalo še hrano in priboljške za hišne ljubljenčke. S sposobnostjo pripraviti do 16.000 pladnjev z divjačinskimi izdelki na dan je Nimrod eno največjih preizkušenj za gospodarstvo v zadnjih desetletjih ne le preživel, ampak je iz nje izšel močnejši. Dotedanjim trgom so se v letih od 2018 do 2024 pridružili še španski, madžarski, norveški, estonski in belgijski. Po hitri osvojitvi Evropske unije se meje z novim obdobjem premikajo proti azijskim trgom.

»Iz majhne vrhniške 'garaže' je Nimrod v treh desetletjih prišel do velikega in sodobnega mesnopredelovalnega obrata, ki je sinonim za kakovostno divjačino,« je na slovesnosti ob jubileju v kongresnem centru na Brdu minuli četrtek dejal direktor Kristjan Hlede in izpostavil, da ima največ zaslug za to njegov oče. Podjetje je tridesetletnico pričakalo v odlični kondiciji, saj je med tremi največjimi ponudniki divjačine v Evropi. Prihodki so leta 2021 presegli 17 milijonov evrov, leto kasneje in lani so dosegli okoli 23 milijonov evrov, dobiček pa je bil lani zaradi fiksnih stroškov in povečanja stroškov plač nekoliko nižji, pove direktor. Nimrod predela 400 ton divjačine na mesec. Divjačino v koži, od 500 do 600 ton, dobiva iz Slovenije, pri čemer vzorno sodeluje z Lovsko zvezo Slovenije, še 2500 ton pa iz drugih držav – Poljske, Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Italije. Podjetje bi lahko še bolj zraslo, saj bi lahko sodelovalo z velikimi trgovskimi verigami v Nemčiji, vendar ga omejuje pomanjkanje kadrov. Predvsem pa si v Nimrodu želijo popularizirati zdravo in kakovostno divjačinsko meso v Sloveniji, ki je majhna porabnica, saj podjetje le štiri ali pet odstotkov proizvodnje proda doma.